Husqvarna

Husqvarna lanserade sin första motorsåg 1959 och några år senare sin första röjsåg.

Husqvarna AB har sitt säte i svenska Huskvarna och tillverkar framförallt bensinmotordrivna utomhusprodukter. Det startade som en gevärsfabrik 1689 och ar genom åren även tillverkat motorcyklar, mopeder, cyklar, vitvaror, motorsågar och utombordsmotorer. Husqvarna AB ägdes av Electrolux från 1978 fram till 2006 då de åter blev ett eget bolag.

Motorsågarna från Husqvarna blev snabbt populära eftersom de var lättare och smidigare än många andra på marknaden. År 1965 kom modellen Husqvarna 65, som kom 1965 och det var en av de första sågar som även lämpade sig för kvistning och inte som tidigare enbart fällning och kapning. Under 1970- och 1980- talet dominerade Husqvarnas motorsågar inom det svenska skogsbruket, framför allt inom skogsbolagen.

När Husqvarna köptes upp av Elektrolux ingick de tillsammans med motorsågstillverkarna Partner och Jonsered i Elektrolux Motor. De fortsatte ändå med egen produktutveckling och tillverkning i sin fabrik i Huskvarna. De var bland annat tidiga med att införa katalytisk avgasrening och utvecklade säkerhetsdetaljer på sina sågar.

Husqvarnas motorsågar säljs över hela världen och speciella modeller tillverkas för till exempel de amerikanska och asiatiska marknaderna.